Itprojects

Gemeente Dordrecht - Freelance Projectmanager Applicaties en Processen (ZZP)

Posted May 26, 2023
Project ID: ITP9134129
Location
Dordrecht, South Holland
Hours/week
32 hrs/week
Timeline
6 months
Starts: Jun 5, 2023
Ends: Nov 24, 2023
Payrate range
Unknown
Application Deadline: May 31, 2023 11:00 AM
  • Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht , Servicegemeente Dordrecht

  • Aantal uren p/w: 32 gemiddeld.

  • Duur: verwachtte deadline 31-12-2023

  • Richttarief: €118,- op basis van schaal 12 Gemeente CAO

  • Deadline: woensdag 31 mei 12.00 uur

  • Gesprekken: NTB - live bij Servicegemeente Dordrecht




De Servicegemeente Dordrecht is op zoek naar een Projectmanager applicatie en processen.

Eind 2018 hebben de Drechtsteden besloten een programma te starten om de Drechtsteden meer toekomstbestendig te maken. Daartoe wordt een nieuw werkplekconcept geïntroduceerd, wordt de ICT uitbesteed, wordt de beheerorganisatie omgevormd tot een regieorganisatie en worden de processen aan de nieuwe situatie aangepast. Het werkplekconcept en de uitbesteding zijn onderdeel van het programma ICT beweegt.

Sinds 1 januari 2022 vindt het programma plaats binnen de Servicegemeente Dordrecht. De overige afnemende organisaties (de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam en de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal, de Dienst Gezondheid en Jeugd en de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid) zijn belangrijke stakeholders in het programma.

We bouwen aan een nieuw digitaal platform waarmee wij binnen enkele jaren onze bestuurlijke doelen willen realiseren. Dit vereist vergaande expertise en ervaring op het gebied van organisatieveranderingsmanagement, zodat we een nieuwe mindset en een nieuwe manier van werken binnen onze regio tot stand brengen.

Binnen het programma ICT Beweegt zoekt de Service Gemeente Dordrecht een ervaren Projectmanager applicatie en processen die samen met de programmamanager ICT Beweegt, bij de lopende uitbesteding van delen van de IT dienstverlening, zorgdraagt voor onder andere de volgende aspecten:

  • Begeleiding applicatie migratie van on-premise datacenter naar de externe partner

  • Opstellen en uitvoeren applicatie migratie strategieën voor en in samenwerking met de verschillende klantgroepen, de interne ICT afdeling en de externa partner

  • Inbedding van de dienstverlening in de lijn. Bijdrage leveren aan het in regie komen op de leverancier

 

 Om succesvol te worden in deze interim rol, beschik je ook over:

·        Universitair / HBO werk- en denkniveau

·        Aantoonbare ervaring in ICT en digitaliseringsprojecten

· Ervaring van de uitbesteding van applicatiediensten binnen de overheid is noodzakelijk

·        Stressbestendigheid en kun je omgaan met deadlines.

·        interpersoonlijke, presentatie- en taalvaardigheid;

·        Ben je gemiddeld 32 uur per week beschikbaar.


Achtergrond informatie:

ICT Beweegt gaat over de transities Microsoft 365, de digitale werkplek en de rekencentra. Deze omvangrijke transities staan in nauwe verbinding met het waarborgen van de continuïteit van de dienstverlening terwijl aan de fundering wordt gesleuteld en de omslag plaatsvindt van de huidige werkwijze naar een regie-organisatie. 


De Continuïteit, de Transitie en de Omslag vormen de drie pijlers van de verandering.

 

De Continuïteit: Dagelijks maken ca. 5395 medewerkers in de regio Drechtsteden gebruik van de IT-diensten die geleverd worden vanuit de serviceorganisatie. De fundering van het Informatiehuis (zie afbeelding) zal in 2023 verbouwd gaan worden. Het leveren van een digitale werkplek en het exploiteren van de rekencentra zal volledig worden overgenomen door externe partners. Terwijl er aan het fundament van het Informatiehuis wordt gewerkt, gaan alle medewerkers van de aangesloten deelnemers ervan uit dat zij verder kunnen met het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Beschikbaarheid en veiligheid van IT-diensten staan bij De Continuïteit voorop. 

 

Bij De Transitie ligt de focus op het migreren van alle IT-diensten naar externe partners. Hierbij betreft het drie hoofdzaken; Inrichting en adoptie van Microsoft 365, het inrichten en beheren van de digitale werkruimte en het overdragen en afbouwen van alle activiteiten die plaatsvinden in de eigen rekencentra. 


  • De Digitale Werkruimte is als dienstverlening aanbesteed en gegund aan KPN en omvat beheer en vernieuwing van onze bestaande digitale werkplek. De leverancier voor de nieuwe digitale werkruimte heeft een concept plan van aanpak ingediend voor deze migratie.  

  • Microsoft 365 gaat over het inrichten en door ontwikkelen van het 365-platform zodat digitaal kan worden samengewerkt. Dit project omvat ook het overzetten van alle digitale archiefkasten (afdelings- en samenwerkingsschijven) naar OneDrive en SharePoint en het aanbieden van een adoptieprogramma. Dit laatste moet ervoor zorgen dat gebruikers ook met het 365-platform aan de slag kunnen. De leverancier voor de nieuwe digitale werkruimte heeft ook een concept plan van aanpak ingediend voor de verdere inrichting van Microsoft 365 

  • Het Rekencentrum is ook als integrale dienstverlening aanbesteed en omvat het migreren en leveren van technisch applicatiebeheer voor alle applicaties die nu nog in ons huidige rekencentrum draaien en de hosting, housing en het beheer van alle IT-diensten. 

 

Gedurende de migraties zal de servicegemeente (cluster IVRD) zelf de huidige dienstverlening aan haar deelnemers blijven leveren (uitvoeren), tot het moment dat een bepaald deel van haar dienstverlening in een nieuw technologiemodel is ondergebracht bij een externe partner. De migraties van de dienstverlening worden door de betreffende leveranciers uitgevoerd waarbij de Drechtsteden zelf de latende partij is en regie voert.  

 

Het cluster IVRD zal van uitvoerder naar regievoerder transformeren. Dit vraagt om een andere rolopvatting en uitvoering en het aanpassen en of herontwerpen van processen. Omdat de huidige IT-dienstverlening nog door servicegemeente Dordrecht wordt uitgevoerd zal deze transformatie geleidelijk gaan plaatsvinden in 2022-2023 in nauwe samenwerking met zowel afnemers als leveranciers. Met het outsourcen van de IT-diensten wordt de digitaliseringsketen verlengd. Om vanuit de vraagarticulatie een vertaalslag te maken naar de oplossing die geleverd wordt door derden, zal bekeken moeten worden in hoeverre de huidige samenwerkingsvorm en -afspraken aansluiten bij dit nieuwe digitale ecosysteem. Deze transformatie valt onder de verantwoordelijkheid van de clustermanager IVRD en kent een nauwe samenwerking met de programmamanager.   

 

De transities voor de digitale werkruimte en voor het rekencentrum worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de daarvoor gecontracteerde partners. De Drechtsteden bepalen daarin WAT er moet gebeuren (dus de scope van de transities) en de partners bepalen HOE de transitie wordt uitgevoerd. Het uitvoeren van de transities brengt in de regel risico’s met zich mee voor de continuïteit die beheerst moeten worden. Omgekeerd geldt dat het implementeren van wijzigingen aan ons bestaande rekencentrum gedurende de transitie ook risico’s opleveren. Om dit risico te beheersen moeten wijzigingen aan ons bestaande rekencentrum beperkt worden tot alleen de echt noodzakelijke wijzigingen. 

 

Similar projects

+ Search all projects