Itprojects

Belastingdienst - Freelance Gegevensmodelleur (ZZP)

Posted Sep 14, 2023
Project ID: YIS 9139238
Location
Apeldoorn, Hybrid
Hours/week
36 hrs/week
Timeline
6 months
Starts: Oct 2, 2023
Ends: Apr 2, 2024
Payrate range
82 - 97 €/hr
Application Deadline: Sep 18, 2023 12:00 PM

Startdatum: 02-10-2023

Einddatum: 02-04-2024

Duur: 6 maanden

Uren per week: 36

Tarief: 82 - 97 €/hr



Voor onze partnerorganisatie, de Belastingdienst, zijn wij op zoek naar een Gegevensmodelleur.



Als gegevensmodelleur weet jij alles van datamodelleren. Je hebt ruime aantoonbare ervaring in logisch modelleren. En je beheerst verschillende technische datamodelleerstijlen, zoals datavault, unified anchor en dimensioneel modelleren. Kortom, we vragen een stevige datamodelleur die ons helpt een toekomstbestendig gegevenslandschap in te richten. Je gaat in gesprek met de experts vanuit de verschillende domeinen bij de totstandkoming van logische modellen.


De gegevensmodelleur speelt een belangrijke rol in het opstellen van logische gegevensdefinitiemodellen waarbij het doel is kennis uit een kennisdomein te expliciteren en te laten valideren door domeindeskundigen en de eigenaar van het kennisdomein.Ook is de gegevensmodelleur verantwoordelijk voor het opstellen van modellen voor het gebruik van de gegevens binnen de processen die de belastingdienst uitvoert. Dit gebeurt door het opstellen van logische gegevensgebruik en -interactie modellen. Deze modellen vormen de basis voor implementaties voor gegevensopslag, -uitwisseling en -gebruik binnen te realiseren gegevensdiensten.


Naast het expliciteren van de kennis binnen het eigen domein, speelt de gegevensmodelleur ook een rol in het uniformeren van modellen over domeinen heen door het volgen van een vastgestelde aanpak. Deze aanpak uniformeert de modellen over de Belastingdienst door het voorschrijven van patronen voor bijvoorbeeld tijd en multi-realiteit. Ook draagt de gegevensmodelleur bij aan het opstellen en onderhouden van een bibliotheek aan attribuutdomeinen.De modelleur speelt een rol binnen de data governance processen binnen de Belastingdienst. Van de gegevens die worden gedefinieerd wordt vastgesteld tot welk kennisdomein deze behoren.


Verder wordt geëxpliciteerd wie de gegevensverantwoordelijken zijn en wat de vigerende wet- en regelgeving met betrekking tot het gebruik van die gegevens zijn. Daarmee realiseren we het “privacy by design”- principe en zorgen we ervoor dat we een basis leggen voor het verwerkingsregister.Naast het sociale aspect van interactie en de analytische vaardigheden om de verworven kennis te expliciteren, is modelleren een vakmanschap. Bij dit vakmanschap hoort een gereedschapskist. In deze kist zitten begrippen als “entiteit”, “relatie”, “attribuutdomein”, “begrip”, “identificatiestructuur”, “fact based modeling” en “modeltransformatie”.Je bent in staat - en vindt het leuk - om de datamodelleurs te begeleiden en coachen. Je werkt nauw samen met de Enterprise Data Architect en met de overige data-architecten en -modelleurs.



Achtergrond:


De IBS Omzetbelasting (De afdeling waar je komt te werken) is verantwoordelijk voor adviesregie, architectuur, ontwerp, bouw, test, integratie, (gebruikers)documentatie en het implementatierijp opleveren van de aangepaste bedrijfsprocessen en informatievoorziening. IBS Omzetbelasting is verantwoordelijk voor de integratie van de gehele oplossing die gerealiseerd kan worden door de eigen teams van IBS OB en door andere teams van verschillende organisatieeenheden zoals STS, GBS en raakvlakken binnen IBS. IBS Omzetbelasting stemt de architectuur af, stuurt de realisatie en de planning via de SAFe releasetrain en verstrekt de opdrachten naar de raakvlakken. IBS OB neemt de lead bij testen over de onderdelen heen en stemt af met productmanagement over prioritering en implementatie- en releasemomenten. De keten omzetbelasting staat de komende jaren voor grote uitdagingen. De Europese en nationale wet- en regelgeving is sterk in ontwikkeling. Daarnaast is het applicatielandschap sterk verouderd. Om aan huidige en nieuwe wet- en regelgeving te kunnen blijven voldoen zal het applicatielandschap moeten worden gemoderniseerd, met gebruikmaking van state-of-the-art architectuurprincipes en technologieën. Hierbij moet voortdurend de afweging worden gemaakt tussen enerzijds het tijdig kunnen voldoen aan de business eisen en het anderzijds realiseren van een robuust en wendbaar applicatielandschap.



De perfecte kandidaat voldoet aan de volgende eisen:


  • Ruime ervaring (5+ jaar) met logisch data modelleren, modeltransfomatie van logische naar implementatiemodellen

  • Ruime ervaring (3+ jaar) in metadatamodelleren, modelleren van masterdata en integratie modelleren, met metadatagedreven en modelgedreven ontwikkkeling van dataverwerking (collectie, validatie, integratie, transformatie en disseminatie).

  • Ruime ervaring (3+ jaar) in datamodelleren (onderscheid kunnen maken tussen logisch en technische datamodellen en architectuur



En wensen:


  • Je beheerst verschillende technische datamodelleerstijlen, zoals datavault, unified anchor en dimensioneel modelleren.

  • Kennis van het gegevenslandschap van de Belastingdienst is een pre

  • Ervaring met model- en metadatagedreven voortbrenging van datalogistiek

  • Ervaring met het maken van metadatamodellen

Similar projects

+ Search all projects